Hoe komt het dat kinderen zich niets aantrekken van de dingen die wij als volwassenen als vervelend bestempelen? Wat kunnen we van kinderen leren? 5 redenen waarom kinderen sociaal gelukkiger zijn dan wij.

 1. Ze kennen (bijna) geen angst.
  Kennen kinderen het woord ‘comfortzone’? Nee… waarom doen wij volwassenen daar dan zo spastisch over? Zou je soms niet gewoon dingen willen doen zoals een kind? Kinderen lijken soms niet bang, ze duiken head first van de hoogste waterglijbaan, stuiteren zich een bloedlip van een trampoline en springen er gewoon weer op. Volwassenen vrezen het onbekende en doen daarom heel veel dingen niet en dat is dom. Dus zing hardop en dans met je rok over je hoofd op het terras!
 2. Ze zijn gewoon goed.
  Vertelt een kind je een verhaal over iets wat op school of tijdens het spelen is gebeurd, dan kan je er donder op zeggen dat zij daarin de held zijn. Hun wereld draait tenslotte om hen! Naar mate we ouder worden, willen we niet arrogant of egocentrisch overkomen dus zwakken we onze prestaties af want opscheppen is taboe! Maar door dat te doen maken we onszelf alleen maar kleiner. Bescheidenheid wordt als een goede eigenschap gezien en we raken langzaamaan overtuigd van onze eigen middelmatigheid. Stop daarmee! Vergroot je kwaliteiten en gebruik ze in je voordeel!
 3. Littekens zijn cool!
  Okee, op je bek gaan is nooit leuk maar vroeger kreeg je dan nog een dikke pleister met een Smurf en als je mazzel had een snoepje. Als je gips had was je helemaal de tofste van de klas, trots liet je iedereen erop tekenen en eigenlijk was het jammer als het eraf mocht. Littekens waren stoer! Naarmate mensen ouder worden lijkt het alsof we die littekens moeten verhullen. Wonden worden geheimen omdat we niet zwak of zielig gevonden willen worden. Voor kinderen zijn littekens geen teken van zwakheid maar een verhaal om te vertellen, een prestatie! Wees niet beschaamd maar trots op wat je meegemaakt hebt. Delen is helen.
 4. Every day is a new day.
  De Grote Vakantie duurde éééééuwig! Toen je klein was leek een dag veel langer en was elke dag een nieuw begin! Een nieuwe kans om vriendjes te maken, te spelen, dingen te leren. Kinderen nemen geen bagage mee van wat er vorige week is gebeurd, elke dag is een frisse start. Waarom leven wij dan zo vaak in het verleden? Laat je oude shit los en leef vanuit het nu! Je kunt het verleden niet veranderen maar wel hoe je daar in de toekomst mee omgaat.
 5. Het boeit ze geen reet wat een ander denkt!
  Kleine kinderen spreken blijkbaar ook de waarheid. Iedereen heeft wel eens, gevraagd of ongevraagd, een ongezouten mening van een kind gekregen. Hoe kan het toch dat die spruitjes zonder enige weerstand de waarheid durven te vertellen? En hoe kan het dat wij die ‘gave’ op latere leeftijd, bewust of onbewust, verliezen? Omdat we er een handje van hebben om bij voorbaat al in te vullen wat de ander van ons antwoord zou kúnnen denken! Laat het lekker los en laten we weer eens vaker die kleuter zijn. ‘Ja, je kont is dik in die broek’ en ‘Nee, ik ga niet met je afspreken’.

Neem deze 5 punten en zet je innerlijke kleuter weer aan het roer!

Dit artikel is ook op 365 Dagen Succesvol gepubliceerd