Of het nu gaat om het verleden of zaken uit het hier en nu, leren accepteren is voor velen een dingetje. Niet alles onder controle kunnen houden of oud leed is een bron van stress. Van stress word je ongelukkig. Als je ongelukkig bent ga je vreten. Van vreten krijg je putten in je kont, en zeg nou zelf, wie wil er nou putten in z’n kont? Dus: accepteer de situatie! Maar hoe doe je dat nou, dat accepteren?

De fik erin!

Wrok, spijt of verdriet om iets uit het verleden zorgt ervoor dat je in dat verleden blijft en brengt je dus logischerwijs niet verder. Zonde van je tijd maar waarom doen zo veel mensen het dan? Ja, iets of iemand heeft je enorm gekwetst maar als dat- of diegene niet meer in je leven is en jij de enige bent die oud zeer blijft oprakelen door er nog steeds boos of verdrietig om te zijn, wie doet wie dan pijn? Accepteren is realiseren dat mensen of gebeurtenissen onderdeel van jouw verleden zijn maar niet in je toekomst horen. Als je die bruggen achter je verbrandt is de enige weg alleen maar vooruit!

Ouwe koeien horen in die sloot

Het is niets anders dan een keuze maken. Kies je voor het herkauwen van iets wat je niet meer kunt veranderen of steek je energie in iets wat je toekomst kan vormen? Of het nu gaat om een fout in je verleden, een gemiste kans of een overleden persoon: het wordt niet anders. Maar jij kunt wel veranderen hoe je vanaf nu met dat voorval omgaat. Dat betekent niet dat je je nooit meer treurig mag voelen over iets van vroegâh, maar het moet geen belemmering vormen in de tegenwoordige tijd. Accepteer die koe!

Grijp het vast

Voor je iets volledig kunt laten gaan, moet je eerst onder ogen zien wát het precies is. Waar ben je boos of verdrietig over, wat steekt er precies, wat had je anders willen doen? Pluis dit gevoel uit met feiten: hoe is het gegaan, niet hoe je zou willen dat het gegaan was. Dikke kans dat jouw wrok, verdriet, spijt of boosheid is gebaseerd op valse verwachting en niet op werkelijkheid. Want als je er heilig van overtuigd bent dat ‘x zo had geweest als ik maar Y’, dan hou je alleen jezelf voor de gek. Je wéét namelijk niet of het daadwerkelijk zo gegaan was dus stop met fantaseren en kijk naar wat je nú kunt doen om je leven leuker te maken.

De Deense filosoof Sören Kierkegaard wist het in 1835 al: Loslaten betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen.