Simba die z’n vader probeert wakker te maken? De eerste 15 minuten van UP? Maar ook vreugde of opluchting, een geboorte of zo’n beetje elke wijvenfilm waarin het tóch goed komt aan het eind. Soms kan je niet anders dan janken! Het eerste wat je voelt is dat ding in je keel wat je probeert weg te slikken voor de waterlanders komen. Wat is dat nou?

Een brok in je keel

Een brok in je keel ontstaat als overmand wordt door emoties. Het heeft te maken met hoe het zenuwstelsel op stress reageert. Het deel van het zenuwstelsel wat stress reguleert heet het  autonome zenuwstelsel. Het dirigeert lichaamsfuncties die we niet bewust onder controle hebben, zoals het verteren van voedsel en het pompen van bloed door het hart. Maar het autonome zenuwstelsel is ook belangrijk bij de verwerking van emotionele toestanden.

Op het moment dat er een stressvolle situatie ontstaat, pompt het autonome zenuwstelsel meer zuurstof naar het bloed en je spieren zodat je adequaat kunt reageren (fight or flight response). Een emotionele reactie wordt door het lichaam ook als een stressvolle situatie gezien. Om de zuurstofopname te kunnen verhogen, laat het autonome zenuwstelsel ons sneller ademen. Hierbij vergroot de glottis zich.

De glottis

De wattis? De glottis is het gedeelte van het strottenhoofd waar de lucht tussen de stembanden doorstroomt. Hoe groter het gat, hoe meer zuurstof er doorheen kan. Het vergroten van de glottis ansich is niet het brok in je keel. Pas wanneer je probeert te slikken en de glottis bij deze beweging moet sluiten, werk je de spieren tegen die de glottis juist openzetten. Deze spanning in de spieren is de sensatie die we een brok in je keel noemen.

Om het onderwerp nog saaier en droger te maken: de wetenschappelijke naam voor een brok in je keel is Globus gevoel of Globus Nervosus. So now you know! Denk maar aan de uitleg hierboven als afleiding als je je de volgende keer probeert groot te houden bij een aflevering van Spoorloos.