Hoe ontdek ik waar het mis gaat en wat er anders moet?
Er valt genoeg te lezen over hoe je een burn-out kunt herkennen, voorkomen en behandelen. Maar wat als je er al in zit en realiseert dat je ‘oude’ leven niet werkt? Dat onzekere moment tussen realisatie en de start van herstel, rust nemen en veranderen. Waar moet je nou beginnen? Hoe herken je de dingen die je anders moet gaan doen?

Je bent niet de enige die dat werk kan doen
Uitputting kan door veel oorzaken ontstaan maar perfectionisme heeft een enorme link met burn-out. Ik was zo’n regeltante die alles wel fikste. Ik had de overtuiging dat mijn hele systeem van werk, familie, relaties en mijn leven ansich, in elkaar zou donderen als ik er niet was of iets niet deed. En OMG,  wat dachten anderen wel niet als ik ziek was of niet naar die verjaardag zou gaan? Hier komt ie: nobody cares en het leven gaat door! Het lijkt onwaarschijnlijk maar de aarde stopt niet met draaien als jij die babyshower niet regelt en er zijn meer mensen met de skills die jij op werk bezit. Wat jij denkt (lees: verzint) of denkt dat anderen van je denken, maakt je leven zoveel moeilijker!

Gedachtes (gedachten?) zijn rare dingen. Ze bestaan namelijk alleen in jouw hoofd en zijn daarom jouw waarheid, terwijl ze dus niet waar hoeven te zijn! Wat het grote verschil maakt is wat jij met die gedachten doet. Pas als je je bewust wordt van een gedachte, er aan blijft denken en er over maalt, dan geef je het vorm en wordt het een ‘ding’. Dus door bewust niets van die gedachten maken, letterlijk stoppen er aan te denken, blijven ze wat ze eigenlijk zijn: niets. En zo ontstaat er weer ruimte in je hoofd voor de dingen die er écht toedoen.

Keuzes maken en voor jezelf opkomen
Eerder beschreef ik dat verandering na een burn-out noodzakelijk is om niet terug te vallen in nóg een burn-out. Bij burn-out is er een duidelijke ‘voor’ en ‘na’ scheiding. Waar ik voorheen moeiteloos 3 of 4 afspraken in een dag kon plempen, uit werk nog even in een stampend drukke super de boodschappen voor het hele weekend ging halen en dat weekend vol met leuke dingen had gepland, beperk ik tegenwoordig mijn afspraken tot maximaal 1 per dag en ook nog om de dag. Weekend is voor naps en Netflix en de supermarkt wordt op vrijdagmiddag vermeden anders vallen er doden op de groenteafdeling.

In het begin van mijn herstel kon ik hier vreselijk gefrustreerd van raken! Waarom kon ik niet zoveel als vroeger? Maar vroeger is ‘voor’ en mijn manier van leven voor de burn-out is de reden waarom ik in deze situatie terecht ben gekomen. Mijn tolerantiegrens ligt veel lager en daar kan ik boos over worden maar dat is vechten tegen de regen: ik kan er namelijk niets aan doen. Ik heb moeten leren om nee te zeggen en dat was een langdurig proces. Luister naar je intuïtie als je ergens een uitnodiging voor krijgt. Het is helemaal oké om iets af te slaan of te weigeren als je er niet enthousiast van wordt. Kwestie van jezelf afvragen of het je meer of minder energie geeft. #hoedan

Burn-out: energiegevers versus energiezuigers
Wie of wat zorgt bij jou voor vermindering van je energie? Zijn het de constante meetings waar nooit iets concreets gebeurt? Is het de file waar je dagelijks in staat? Familieleden die teveel van je vragen? Voor mij bleek werk ansich niet het probleem te zijn maar het verplicht 8 uur op de Zuidas zitten in de hel van elke sensitieve werknemer: een open kantoortuin. Het is niet raar dat ik vlak voor mijn Grote Instorting alleen nog maar thuis wilde werken want als ik naar kantoor moest sliep ik slecht, kreeg ik bij de afslag al hartkloppingen en zat ik binnen het uur huilend op het toilet.

Ontdek je energiezuigers met 1 simpele oefening
Bedenk jezelf even op een geweldige perfecte vakantie op de meest rustgevende plek die je kunt verzinnen. Op die plek is er tijd en geld genoeg voor alles wat je wilt. Wie zijn er bij je? En wie vooral niet? Wat mis je uit je dagelijks leven? Waar kijk je naar uit, maar belangrijker nog: waar kijk je enorm tegenop als je weer terug naar je normale leven moet? Dát zijn namelijk de dingen die energie zuigen en waar je iets mee moet. Doe de oefening en kijk welke dingen bij jou energie zuigen. Tof als je je ervaringen hierover hieronder deelt!