Succesvol afvallen en succesvol van een burn-out herstellen hebben verrassend veel met elkaar te maken. Niet dat een kleinere kont je miraculeus van je inzinking afhelpt, maar de manier waarop je herstelt, of afvalt, bepaalt of het resultaat blijvend is. Net als jojo-dieëters bestaan er namelijk jojo-burn-outers. De mensen die zich afvragen hoe het toch in godsnaam mogelijk is dat ze al voor de 4e keer crashen. En dat heeft alles te maken met de veranderingen die je (niet) in je leven doorvoert.

Lekker crashen zonder levenslust
Je komt geen 20 kilo aan van één Snicker en je kunt ook niet burn-out raken van één lastige vergadering. Net als een voluptueuze bips komt een burn-out niet ineens uit de lucht vallen. Gewicht stapelt zich langzaam met de tijd op en zo werkt het met fysieke of geestelijke overbelasting ook. Dus het herstel van je gewicht of geestelijke gezondheid heeft óók tijd nodig. Lekker drie weken crashen zonder koolhydraten, smaak en levenslust zorgt er wel voor dat je die ene jurk past, maar geheid dat het de laatste keer in je leven is dat je die rits dicht krijgt want als je daarna weer eet zoals voorheen knallen die kilo’s er zo weer aan. Een burn-out poets je net zomin weg met drie weekjes vakantie en een proefles yoga. Om een terugval te voorkomen en blijvend resultaat zal je voor altijd, ik herhaal: áltijd, je levenswijze moeten aanpassen. En dat is lastig en eng. Zo eng dat de meeste mensen het maar niet doen…

Als het malletje niet meer past
Ik schrijf dit natuurlijk niet zomaar want drie jaar geleden was ik de Sjaak met een burn-out. Ik ging door alle fases: ontkenning, boosheid, vechten, depressie en tot slot aanvaarding. Na een jaar van therapie en ontdekken wat ik nog kon, ging ik herintreden en dat was een regelrechte hel! Binnen twee maanden zat ik weer thuis met het gevoel terug bij af te zijn. Een burn-out verandert je en als je die verandering niet kunt accepteren en jezelf gewoon weer in dat malletje probeert te duwen waar je voorheen ook niet meer zo goed in paste, dan is het niet gek dat je hetzelfde resultaat krijgt. Er moest iets veranderen maar holy hell, dat waren enorme dingen. ENG!

Dakloos bij het Leger des Heils aankloppen
Ik raakte vast in een paar overtuigingen: ik kon niet stoppen met werken want ik kon niets anders dan wat ik deed en geen inkomen betekende dakloos raken. Hallo Leger des Heils! Allemaal bullshit natuurlijk, maar ik nam niet genoeg tijd om die overtuigingen te ontkrachten. Boos zijn over hoe klote het allemaal was, was namelijk veel makkelijker dan grote knopen doorhakken. Exact dezelfde reden waarom zoveel mensen een dieet niet kunnen volhouden: Als er niet voldoende noodzaak is en het geen bewuste keuze is om voorgoed je leven te veranderen, dan blijft het een poging en mislukt het. Vervolgens hang je jankend in een zak Hamka’s zielig te zijn en maak je de situatie allesbehalve beter.

Moet ik Pools gaan leren?
Mijn Hamka’s was werk en de overtuiging dat ik niets anders kon en dat het gemis van dat inkomen ervoor zou zorgen dat ik met 3 zweterige Polen een ongerenoveerde portiekflat in De Schilderswijk zou moeten delen. Uiteindelijk won mijn verlangen naar rust het van de angst en tekende ik een jaar geleden mijn ontslag overeenkomt. En wat denk je? Geen Polen, geen Schilderswijk! Ik woon met een fris ruikende Fries in een huis in het centrum van Haarlem! Toevallig in een straat die vernoemd is naar een schilder, maar soit. Ik heb, dankzij het jaarprogramma van 365 ontdekt wat ik wil worden als ik later groot ben en zit in het proces die droom waar te maken. Verandering is spannend en soms moeilijk, maar als je leven niet is zoals je wilt, dan is verandering nodig. Niet eventjes, als een dieet, maar bewust en voor altijd. Waar kies jij voor?