Ooit weleens van eustress (yooh-stress) gehoord? Er is geen officiële Nederlandse vertaling voor dit woord maar het is een psychologische term voor de positieve reactie op stress. Nu denk je bij stress niet gelijk aan positieve dingen, lol en geluk maar eustress stimuleert, motiveert, ontwikkelt en verbetert prestaties. Eén en al feest dus! Iedereen aan de eustress!

Volgens een artikel in het World Journal of Medical Sciences kunnen ‘reguliere’ stress en eustress tegelijkertijd voorkomen als je in een spannend situatie terecht komt. Wat de weegschaal de positieve of negatieve kant doet omslaan zijn je voorgaande ervaringen met die (soort) situatie. Zijn deze positief, dan neemt eustress het roer over en zijn ze negatief dan stuurt je scumbagbrain je richting het oh-nee-daar-kijk-ik-tegen-op gevoel. In dit geval bieden resultaten uit het verleden wél garantie voor de toekomst.

Spannend v.s. Aaaaarrrggghhhhhhhhh ik ga dóóóód!
Hoe weet je aan welke stress je lijdt? De tegenhanger van eustress is distress, wat letterlijk ‘nood’ betekent. Synoniemen voor het woord nood maken de situatie al niet gezelliger: gebrek, misère, ellende, onheil, ramp. Je krijgt het er al benauwd van als je dit rijtje leest. Negatieve stress, of distress, veroorzaakt angst, depressieve gevoelens, vergroot onrealistische verwachtingen, vermindert productiviteit, heeft de nijging oneindig te lijken. Denk aan dingen zoals geldzorgen, een scheiding, ziekte, gepest worden of het overlijden van iemand.

Eustress ervaar je dagelijks en toch ben je je hier nauwelijks bewust van. Dat komt door onze vriendin Dopamientje, die vrijkomt en voldoening geeft bij het afronden of oplossen van die taak of situatie. Het vooruitzicht van een beloning verkleint de weerstand en zorgt voor productiviteit. Eustress is ook vaak van korte duur, is overzichtelijk, voelt spannend in plaats van angstig en kan zomaar omslaan in plezier. Voorbeelden zijn een nieuwe baan, verhuizen, trouwen of een grote of verre reis. Maar ook de dagelijkse verplichtingen zoals het bed verschonen, naar de sportschool gaan of de hond uitlaten als het regent veroorzaken stress. Maar omdat je eerder met dat soort bijltjes hebt gehakt noem je het frisse tegenzin in plaats van het einde van je leven.

Stressen kun je leren en dus ook afleren
Je kunt sommige dingen in het leven niet beïnvloeden. Liefdes zijn niet eeuwig, mensen gaan dood, geld of geluk kan een keer opraken. Maar hoe je hier mee omgaat heb je wel in de hand: piekeren, angst en doemdenken zijn een keuze. Soms een onbewuste keuze, maar desalniettemin een keuze. Er zijn dus andere opties om met een vervelende situatie om te gaan en jij kunt kiezen hoe.

Je hebt namelijk invloed op stress en het vermogen stress naar eustress om te buigen. Dit vergt enige oefening want je moet je patroon veranderen, dat kost tijd, én dat vieze woord komt erbij kijken: Positiviteit. Een positieve instelling en hoop op een goede uitkomst zijn de eerste eustress-katalysatoren. Nog zo’n dirty ding is in jezelf geloven en er op vertrouwen dat jij die situatie de baas kunt zijn, dat je het overleeft. Het vooruitzicht op een beloning of uiteindelijke verbetering voor iets of iemand is ook een versterkend element en vergroot de wil om het beste uit jezelf te halen of een knoop door te hakken. Double whammy dus! Beetje hulp nodig om uit je vastgeroeste sjabloontje te komen? Kies ervoor om de  13-stappen video te bekijken en doorbreek je stress patroon!