Als je relatie wel een beetje hulp kan gebruiken dan lijkt het of iedereen en de groenteboer hét advies voor een goede relatie heeft. Het Gottman Instituut doet al ruim veertig jaar wetenschappelijk onderzoek naar alle facetten van relaties en vooral naar wat goede relaties zo sterk maakt. Door de jaren heen hebben ze ontzettende veel adviezen, standpunten en overtuigingen onder de loep genomen en wat blijkt? We geloven massaal in onzin die onze relaties verpest! Check voor jezelf of jij in één (of meer) van de vijf grootste relatiefabeltjes gelooft.

 1. Alles in een relatie moet ‘gelijk’ zijn.
  Quid pro quo, oftewel ‘Voor wat, hoort wat’. Een relatie is geven en nemen, en aangezien de behoeften van een mens zo veranderlijk als het weer zijn, kan de geef/neem-dynamiek nooit volledig in balans zijn. Als een accountant in je relatie staan gaat dus geheid voor problemen zorgen. Gelukkige koppels richten zich meer op wat zij hun partner kunnen geven dan religieus bij te houden of hun eigen behoeften net zo hard vervuld worden.
 2. Ruzie betekent altijd een slechte relatie.
  Uit onderzoek is gebleken dat ruziënde stellen meer met elkaar communiceren dan koppels die conflicten uit de weg gaan. En net als publiciteit is negatieve communicatie nog altijd beter dan helemaal geen communicatie. Ruzie is een poging tot communiceren waarbij, net als het punt hierboven, teveel op het eigen gelijk of behoeften wordt gefocussed en niet op wat het beste voor de relatie zou zijn.
 3. De meeste ruzies gaan over geld, seks of schoonfamilie.
  Aansluitend op punt twee zijn de onderwerpen waarover ruzie wordt gemaakt de volgende mythe. De meeste ruzies in relaties gaan namelijk nergens over! Deze ruzies ontstaan als stellen niet weten hoe ze op elkaars negatieve emoties moeten reageren. In plaats van te zien wat hun partner op zo’n moment nodig heeft, zien ze alleen wat ze zelf te kort komen. Lees hier het uitgebreide artikel over wat ruziën over niets écht betekent.
 4. Mannen en vrouwen begrijpen elkaar gewoon niet.
  Dat gedoe over dat vrouwen van Venus komen en Mannen van Mars is bullshit. We komen allemaal van dezelfde planeet en gebruiken de mythe van emotionele diversiteit als excuus. Uit onderzoek is gebleken dat mannen in dezelfde mate met hun emoties verbonden zijn als vrouwen, maar minder expressief zijn in het uiten daarvan. Vrouwen daarentegen hebben meer moeite met het uiten van negatieve emoties en zo is het uiten van gevoelens tussen mannen en vrouwen over het algemeen in balans. Je opvoeding en familie dynamiek heeft veel meer invloed op hoe je met emoties omgaat dan je geslacht.
 5. Een relatie is pas goed als je bij elkaar past.
  Het zijn juist de verschillende persoonlijkheden die een relatie interessant maken, niemand is op zoek naar zijn kloon. Zwitserse onderzoeker Claus Wedekind deed in 1995 een interessante ontdekking met een ‘stink-shirt’ onderzoek waarbij mannen twee dagen lang hetzelfde T-shirt droegen wat daarna in een doos werd gedaan. Toen aan willekeurige vrouwen werd gevraagd om aan de shirts te ruiken en aan te geven tot welk shirt ze zich seksueel het meest aangetrokken voelden, bleek dat ze in alle gevallen maximaal werden aangetrokken tot de mannen waar ze qua persoonlijkheid en interesse het meest van verschilden. Opposites do attract en dat is prima!