Je zit vast. In een relatie, in werk, in een keurslijf of een religie. En je denkt, nee, je wéét dat je daar nooit meer uit gaat komen! Fuck. Your. Life. Maar is dat ook zo? Natuurlijk niet, anders zou dit een heel kort blogje worden maar dit artikel heeft niet één maar twee delen! Lees verder of je jezelf in één van deze situaties herkent en hoe je uit die kapingssituatie kunt komen.

Alles naar wens?
Je gevoel niet durven uiten is kapingssituatie nummero uno. Hands up als je wel eens ‘prima’ hebt gezegd terwijl het eten eigenlijk niet lekker was of de service te wensen overhield. Hoe vaak durf jij te zeggen dat je eigenlijk iets anders wil, dat iemand te dicht op je zit of staat, dat iets niets naar wens is? Als je ergens sterk op reageert maar het gevoel hebt dit niet te kunnen uiten dan maak je jezelf klein, maar jouw gevoelens doen er toe! Je onderbuikgevoel, instinct, intuïtie, je hart of hoe je het wilt noemen geeft aan dat er iets klemt en dat je niet op de juiste weg zit: luister naar dat gevoel want er zit verlangen onder. Verlangen naar iets kleins zoals een beter gerecht of iets groots zoals een andere wending in je leven.

Maak ruimte voor groei
Oké, je hart heeft een verlangen, wat nu? Alles wat kan groeien heeft ruimte nodig. Fysieke ruimte maar ook ruimte qua tijd. Er zijn twee redenen waarom mensen geen ruimte of tijd maken:

  • Ze denken dat het egoïstisch is vanwege kinderen, werk, partners, familie of andere verplichtingen die belangrijker zijn dan zichzelf.
  • Of dat het niet mogelijk is vanwege kinderen, werk, partners, familie of andere verplichtingen. Alles heeft prioriteit en ze houden geen tijd over voor andere dingen.

Naast het feit dat je jezelf hiermee niet serieus neemt, geef je een ander, groter signaal af naar de mensen om je heen. Als jij overtuigd bent dat tijd voor jezelf nemen om te groeien, voor jezelf te zorgen of iets te leren een egoïstische actie of niet de moeite waard is, geef je anderen die ruimte ook niet. Is dat het voorbeeld wat je je omgeving wilt geven? Gelukkig werkt het omgekeerd ook dus hoe meer ruimte je voor jezelf creëert om te groeien, hoe meer de mensen om je heen hier van profiteren. Neem tijd en ruimte voor jezelf in!

Altijd weer die stomme labeltjes
De overtuiging dat je ergens niet goed genoeg voor bent of hoe jij wilt zijn of wat jij wilt doen stom gevonden wordt, houdt veel mensen tegen om zelfs na te denken over wat ze het liefst willen en zo blijven ze vast zitten. Elk kind wordt puur geboren, vol met fantasie en de overtuiging dat alles kan! Als Batman-astronaut op een frikandel naar de maan? Tuurlijk! Het zijn volwassenen die kinderen inprenten dat iets niet kan, hoort of mag. Worstelen met een situatie of wie je bent komt dus niet vanuit jezelf maar uit de boodschappen die je om je heen hoort over hoe ‘dingen horen’. Breek die overtuigingen door je met mensen te omringen die jouw potentie bewonderen en in mogelijkheden denken, niet in obstakels. Be that unicorn!

Denken dat je weet hoe het afloopt
Angst of aannames zijn verdekte kapers. Mijn persoonlijke gijzelnemer die een stop op mijn leven zette was niet kunnen stoppen met werken. ‘Want als ik stop dan vind ik nooit meer een andere baan met zo’n salaris. Zonder dit salaris kan ik mijn huis niet meer betalen en raak ik dakloos’. Werk is voor veel mensen een enorme kaper, maar ook andere levenskeuzes worden uitgesteld door vroegtijdig ingevulde verwachtingen. ‘Ik ben ho-le-bi maar dat mag niet van mijn geloof/familie/maatschappij want dan ga ik naar de hel’ of ‘ik kan niet scheiden want dat vergeven de kinderen me nooit’.

Voor je al je kansen door het putje trekt, stel jezelf dan de volgende vier vragen:

  • Is dit waar?
  • Weet je 100% zeker dat het waar is?
  • Wat gebeurt er met jou/de situatie als je die gedachte gelooft?
  • Hoe zou het zijn zónder die gedachte?

Gebruik deze vragen bij alle situaties waarvan je denkt dat je weet hoe het afloopt. Door een negatieve gedachte om te keren in een positieve optie, zie je ineens wat er wél zou kunnen gebeuren in plaats van niet. Ik heb de gijzelaar de deur uitgetrapt en ben gestopt met werken voor een baas en freelancer geworden. Het dure huis is ingeruild voor een goedkoper huis zodat de vaste lasten lager werden en ik dus niet meer ‘moest’ verdienen om te kunnen leven. Ik ben vrij en gelukkig!