Je zit vast. In een relatie, in werk, in een keurslijf of een religie. En je denkt, nee, je wéét dat je daar nooit meer uit gaat komen! Fuck. Your. Life. Maar is dat ook zo? Natuurlijk niet, anders zou dit een heel kort blogje worden maar dit artikel is deel twee! (Lees deel één hier) Lees verder of je jezelf in één van deze situaties herkent en hoe je uit die kapingssituatie van je leven kunt komen.

Tot je een ons weegt ofzo?
In het eerste deel van deze blog kon je lezen over de manieren waarop mensen zichzelf tegenhouden in het leven. Aannames, labels en zichzelf wegcijferen kwamen al aan bod. Gijzel jij jezelf door te wachten op het juiste moment? Maar waar wacht je dan op? Meer ervaring? Dat je ouder bent? Wijzer? Rijker? Tot je dood bent? De beste manier om ergens klaar voor te zijn is om er mee te beginnen! We zijn namelijk nooit ergens helemaal ‘klaar’ voor. Voorbereiding is goed maar ook dat is enkel gebaseerd op hoe je denkt of verwacht dat iets gaat zijn. De volgende stap wordt pas duidelijk als je de eerste hebt genomen. Neem die stap! Wacht je op een teken: Dit is het!

You’ll never walk alone
Hoewel jij verantwoordelijk bent voor de eerste stap, betekent dit niet dat je de rest van de weg in je eentje af hoeft te leggen. Met iets beginnen of iets veranderen brengt vaak een domino-effect van hulp of nieuwe kansen op gang en voor je het weet is er van alles in beweging. Mensen die om je geven willen namelijk dat het goed met je gaat en zullen je daarbij helpen want that’s what friends are for. Net als zeggen dat iets niet naar wens was in het vorige blog, is om hulp vragen óók het uiten van een verlangen. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Goed is de killer van geweldig
Je leven goed vinden is een verdekte gijzelaar want goed is niet slecht, toch? Wat in jouw geval ‘goed’ is, kan van alles zijn. Een goeie baan, een goed huis, een goede relatie. Het verlangen naar iets beters wordt als hebberig gezien, want je hebt het toch goed? Maar waarom voelt het dan niet zo? Ambitie en verlangen voelen alleen fijn als er ook ruimte voor groei is. Zonder die ruimte worden het frustraties, dus doe daar iets mee! Creëer het leven wat jij voor ogen hebt want je hoeft geen genoegen te nemen met goed. Geweldig is ook voor jou weggelegd als je ‘goed’ niet als eindstation ziet.

Valse loyaliteit aan familie is een emmer krabben
Hechte familiebanden zijn misschien wel de grootste gijzelnemers. Hoewel een hecht clubje veel voordelen kan hebben, houdt het ook veel potentie tegen. Dit fenomeen wordt de ‘Crab bucket’ genoemd. Lekker veilig bovenop elkaar en zodra er een krab over het randje dreigt te ontsnappen, wordt ie bij z’n enkeltje gegrepen, of wat krabben dan ook hebben, en terug de emmer ingetrokken. En zo ontneemt familieliefde jou de kans om je te ontplooien, anders te zijn dan de rest, je eigen pad/stijl/levenswijze te ontdekken. Neem het risico en verhuis, doe ander werk dan het familiebedrijf, kom uit die kast of volg je hart op een andere manier dan de generaties voor jou. Op het strand tussen andere krabben scharrelen biedt meer lol en perspectief dan in een emmer wonen!

Werk is stom en daarna ga je dood
Als je heel eerlijk tegen jezelf bent, doe jij dan werk wat je écht leuk vindt? Of doe je het omdat je er in gerold bent, er goed in bent of omdat het van je verwacht werd? Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden qua opleidingen en carrières en toch doen zoveel mensen werk wat ze niet leuk vinden. ‘Dit is nou eenmaal wat ik doe, ik kan niets anders’. Maar jij bent de enige die dat verzinsel in stand houdt. We leven niet meer in de 18e eeuw waarin je generatie op generatie hetzelfde vak moet uitoefenen omdat dat zo was. Je leven is niet zo omdat het ‘zo is’. Jouw leven is zo omdat je dezelfde keuzes blijft maken. Maak andere keuzes. Kies voor vrijheid en geluk.